liberec-4Závěrečným soutěžním vystoupením našich mladých hráčů roku 2016 byla o poslední adventní neděli účast na otevřeném GPC Lasvit vánočním turnaji kategorie U13 v Liberci, pořádaném badmintonovým oddílem Technické univerzity. Na osmi kurtech obou hal v areálu vysokoškolských kolejí na Harcově se představilo pět našich hráčů – mezi kluky Petr Krejčí a Pepa Rákosník, mezi děvčaty Kája Nachtmannová, Gábina Kuptíková a Jana Flusserová. Ze sestavy bohužel vypadl na poslední chvíli pro nemoc Tomáš Orlík, který mohl jinak pomýšlet hodně vysoko v singlu a v deblu společně s Petrem měli ambice potvrdit, že jejich bronzová podzimní vystoupení na GPB a na Pražském přeboru nebyla náhodná. Mezi kluky obecně panovala až nečekaná úmrtnost, protože se z původně plánované a přihlášené dvaatřicítky smrsklo chlapecké startovní pole na pouhých třiadvacet badmintonistů, zatímco mezi děvčaty chyběly z dvaatřicítky jen dvě.

O turnaji čtěte v reportáži Zdeňka Krejčího:

Mixy – jedno čtvrtfinále…

Tomova neúčast nabourala naši původně vyváženou mixovou sestavu 3+3, takže jsme před losováním museli řešit finální nasazení našich párů a shánět mezi nedostatkovými chlapci třetího mixového partnera. Nakonec vykrystalizovalo složení čistě proseckých párů Kája – Pepa a Gábina – Petr, Jana spojila mixové síly s Dennisem Kerplem z Vesce.

Jana s Dennisem, suverénně nejmladším hráčem celého startovního pole (ročník 2007, jako jediný) bojovali statečně s favorizovanou dvojicí Milan Kovář – Klára Klímová, bohužel radotínští jim po dvou setech v poměru 18:21 vystavili stopku v postupu do dalšího kola.

liberec-1

Gábina s Petrem prošli celkem hladce přes první kolo, když se nezalekli výškové převahy další pražské dvojice Jaroslav Karban (Hamr) – Dorota Veselá (Radotín) a mezi šestnáctku nejlepších postoupili po výsledku 21:15 a 21:18. Z druhého kola do čtvrtfinále je však nepustila ústecká dvojice Ondra Běhounek – Linda Hájková, která využila velkého množství zbytečných chyb a nedeblového pojetí naší dvojice k hladké výhře 21:14, 21:12.

Nejdále, do čtvrtfinále, se dostali Kája s Pepou. Ti jako jediní nepotkali na své cestě pražské soupeře. V prvním kole si hladce poradili s domácí dvojicí Matyáš Miklošín – Karolína Pleštilová 21:11 a 21:15 a ve druhém po boji s mostecko/proboštovským párem Daniel Ickert – Karolína Fišerová 19:21, 21:16, 21:16. Cestu do semifinále naší dvojici zatarasil až nasazený pár číslo dvě, opět mostecko/proboštovští Miroslav Suchomel – Nicola Königová po prohře 18:21 a 15:21.

Singly – maximem bylo druhé kolo…

V singlovém vystoupení byly dívky lepší kluků. Nástrahami kola prvního prošla všechna tři naše děvčata, všechna však opustila libereckého pavouka po porážkách v kole druhém, v osmifinále, a dělí se tak v konečném pořadí o 9. až 16.místo.

Trochu jsme pomýšleli, že by mohla Kája potvrdit svoji výbornou podzimní formu a promluvit do bojů o medaile. V naší víře nás podpořilo i skvěle zvládnuté první kolo, ve kterém Kája jasně předčila radotínskou Kláru Klímovou – 21:8, 21:10. Bohužel, v kole druhém doplatila tak trochu na nemilosrdný los v podobě jedné ze dvou Němek, výrazně převyšujících všechna ostatní děvčata (a to nejen vzrůstem, ale především výkonností – logicky však v turnaji nenasazené). Jen o dva měsíce starší, vzrůstem však nejméně o dvě hlavy vyšší a podstatně robustnější Němka Káju silovým pojetím přetlačila v poměru pro Káju až krutém 21:5, 21:13 (těch třináct bodů naší Káji v setu druhém bylo suverénně nejvíc bodů, jaké kdo na obě německá děvčata v singlové části turnaje dokázal z ostatních dívek uhrát).

liberec-2

Gábina si v kole prvním přesvědčivě poradila s domácí Aničkou Muzikářovou 21:12, 21:4, pak i ona okusila nemilosrdný los v podobě nasazené turnajové hráčky č.1, proboštovské Nicoly Königové a se singlovou částí turnaje se musela rozloučit po výsledku 16:21 a 11:21.

Nejblíže čtvrtfinále byla z naší trojice Jana, která z prvního kola bezpečně postoupila přes mosteckou Veroniku Vobořilovou 21:7, 21:5 a v kole druhém svedla vyrovnanou bitvu s domácí Eliškou Stejskalovou, bohužel se dvěma těsnými neúspěšnými koncovkami 19:21, 18:21.

Chlapcům se přes nástrahy prvního kola dostat nepodařilo. Jak je jakýmsi libereckým paradoxem – Petr i Pepa vážili cestu na sever, aby se pak poměřili v „pražské sekci“ turnaje se soupeři, se kterými se potkávají pravidelně po celý rok.

Los si ještě o trochu víc zažertoval s Pepou, když mu přisoudil pro první kolo naprosto stejného soupeře jako před měsícem ve stejném městě (jen jiné hale) v prvním kole tehdy turnaje kategorie GPD – Jaroslava Karbana. A hráč pražského Hamru (čímž to se mu dodatečně omlouváme, že jsme jeho oddílovou příslušnost přisoudili v referátu z GPD tehdy mezi radotínské – ale stránky www.czechbadminton.cz jej uvádějí jako hráče Radotína) zvládl i jejich druhé vzájemné měření sil – v poměru 21:17, 21:12.

Petr se při svém úplně posledním vystoupení v kategorii U13 ke své „velké radosti“ sešel na kurtu s radotínským Milanem Kovářem a opět oba kluci odehráli, stejně jako v posledním kole družstev před dvěma týdny na Astře, těsné a vyrovnané sety plné dlouhých výměn. Dvě ze tří těsných koncovek však bohužel zvládnul lépe ve skoro tři čtvrtě hodiny trvajícím zápase, plném oboustranného vzteklého pohazování raket po kurtu (ty rakety létaly s frekvencí, že by na Bajkonuru bledli závistí – na druhou stranu, prádelní koše zůstaly vcelku), hráč Meteoru a Petra přetlačil v poměru 21:19, 18:21 a 18:21. Pro Petra dvojnásob škoda druhého setu, kdy s prvním vyhraným v zádech šel do koncovky za vedení 18:14, jenže pak přišel kolaps, soupeř ovládl sedm následujících výměn, srovnal skóre setu a získal rozhodující psychickou výhodu. I set třetí, rozhodující, dospěl do stavu 18:18, po kterém však zbyly Petrovy už jen oči pro pláč. Na druhou stranu – pečlivost a způsob, s jakou pojal Petr sobotní přípravu na turnaj, potvrdily platnost úsloví o „božích mlýnech“ …

liberec-3

Na zápasy o pořadí už bohužel v rámci turnaje nedošlo. Což snad byla jediná naše výtka k jinak velmi hezkému turnaji – trochu mu chyběl organizační „tah na branku“, protože prostor na těch pár zápasů o pořadí určitě byl. Prostoje, kdy se hrálo v každé z obou hal jen na dvou kurtech ze čtyř, bylo docela dost – tohle by paní Podivínová určitě nepřipustila).

Debly – dvakrát čtvrtfinále…

Debly se staly naší nejúspěšnější libereckou disciplínou, neboť nám přinesly hned dvě čtvrtfinálová umístění, ani zde se však do bojů o medaile proklouznout nepodařilo.

V případě kluků to bylo navíc čtvrtfinálové umístění „bez boje“. Petr s Pepou byli jako pátá dvojice ke čtyřem nasazeným přilosována do kola čtvrtfinálového a nemuseli tedy hrát kolo první. Tím však výhoda losu skončila, protože byli nalosováni rovnou proti domácím horkým favoritům – Janu Rázlovi a Stanislavu Mrskošovi (mj. deblovým vítězům říjnového turnaje GPB ve Štěrboholech, tehdy i se semifinálovým skalpem naší dvojice Tomáš – Petr). Přestože měl Rázl v tu chvíli na svém kontě řádnou porci víkendových zápasů (v turnaji opanoval postupně mix i singl, a to ještě den předem startoval na MČR U15) a už tak trochu „pletl nohama“, turnajové jedničky si postup přes naši dvojici suverénně pohlídaly – 21:11, 21:12. Petr s Pepou sice před měsícem po velmi pěkném výkonu ovládli pod Ještědem debly v rámci tamního turnaje GPD, jenže Rázl s Mrskošem byli „tak trochu jiná liga“ a i výkon naší dvojice byl bohužel diametrálně odlišný od toho před měsícem.

To Kája s Janou si postup do čtvrtfinále musely vybojovat na kurtu. O postup se zasloužily suverénní výhrou nad domácí dvojicí Eliška Šoljaková – Anna Muzikářová v poměru 21:4 a 21:8. A nakonec nebyly daleko ani od postupu do semifinále, ze všech našich libereckých vystoupení nejblíže – v boji o něj těsně ve třech setech podlehly mostecko/proboštovské dvojici Karolína Fišerová – Aneta Bechyňská 21:18, 21:23 a 16:21. Věčná škoda koncovky druhého setu.

Gábina odehrála deblovou část turnaje po boku radotínské Doroty Veselé a v prvním kole padly s přemožitelkami Káji a Jany (dvojicí Fišerová – Bechyňská) 16:21, 14:21.