Výborně kondičně připraveni vstoupili naši hráči do soutěžní sezóny 1980/81. Ta přinesla řadu úspěchů, o ten největší jsme ale neusilovali v individuálních turnajích, ale ve družstvech: probít se z krajského přeboru do národní ligy. Pokoušela se o to následující sestava: Jan Boháč, Jan Brada, Jiří Parkán, Martin Malina, Bohouš Květenský, Jiří Mrázek, Miroslav Filler, Ivaa Beranová, Miluška Bilčíková a Veronika Vlčková. I přes některá zaváhání s Kladnem či Spoji B to dlouho vypadalo, že se povede cíl splnit. Ostatním družstvům jsme totiž rozdávali porážku za porážkou, a i v první části kvalifikace si na domácí půdě vedli suverénně. Náladu nám zkazilo až finále v Plzni, které odsunulo úmysl vstoupit do prestižnější společnosti až na další sezónu.

27. a 28. září 1980 (TJ ČKD Kompresory)

ČKD A – Chemie 8:0 (scr.)
ČKD A – Motorlet 8:0
ČKD B – Zahradní Město 7:1

V sobotu béčko zápas odložilo a Áčko naopak neodložilo – viz výsledek – a tak jsme si v pohodě zatrénovali a vrátili se domů.

V neděli se měnil čas, a tak Jirka Parkán vstával o hodinu dříve. Inu, ranní ptáček. Bylo původně určeno trenérem, že jedničku bude hrát Mirek Filler, ten však, odcházeje na vojnu, se tímto utkáním s námi loučil, což mělo jistý vliv (ještě ze soboty) na jeho kondici, tak raději přenechal tuto úlohu Honzovi Bradovi. Ale ten se při zápase trápil, hrál se Šteklem na tři sety zrovna jako Jirka Mrázek s Bernklanem. Motorlet neměl druhý debl a dívky srovnatelné s našimi, takže celkový výsledek byl zcela zřejmý.

Béčko v neděli taktéž hladce vyhrálo, jediný bod ve prospěch soupeře má na svědomí Honza Mynář. Navíc přišlo Zahradní Město jen s jednou dívkou, takže Hanka Červenková místo hraní jen pískala.

Áčko šlo na oběd společně, neboť se rozhodlo důkladně oplakat Mirkův odchod. Potom se k nám přidala i výkonná plačka v osobě Štěpána Králíka. Nedočkavše se trenéra Páva, utřeli jsme si slzy, políbili Mirka a postupně se rozešli.

A-družstvo: Brada, Filler, Mrázek, Boháč, Malina, Parkán, Beranová I., Bilčíková, Vlčková
B-družstvo: Charvát, Jungmann, Mynář, Jurka, Červenková, Jurková






19. října 1980 (TJ ČKD Kompresory)

Týnec – ČKD A 0:8
dorost: ČKD – KŽ 6:1
ČKD – Meteor 6:1
ČKD – Loko Praha 7:0

Jediným zápasem družstva dospělých o tomto víkendu byl výlet Áčka do Týnce v sobotu odpoledne. Jeli jsme třemi auty, z nichž se jedno – Martin s Miluškou – sice odpoutalo od pelotonu, avšak nakonec dorazil Martin na místo až po nás, neboť čekal v blíže nezjištěné zatáčce a on přehlédl nás a my jej.

V Týnci nás čekal zápas v odporné nafukovací hale, kde kromě mizerného osvětlení a jen iluzorních šaten byla k mání i zvlněná podlaha s rozdílem nadmořských výšek až o dvacet centimetrů. Nicméně jsme vyhráli, jenže to dalo hroznou práci.

Po zápase jsme skončili v místní restauraci, kde pro změnu nešla elektřina. Posléze jsme ve večerních hodinách otočili k domovu a do Prahy jsme dorazili ve zdraví a dobré náladě.

Dorostenci hrají letos družstva turnajovým způsobem na dvě kola, z nichž první se konalo u nás. Naši všechno vyhráli, dva prohrané zápasy má na svědomí Rypáček-Rebrová a Beranová-Rebrová. Hanka Beranová navíc přišla pozdě, takže k zápasu s KŽ vůbec nenastoupila. Menší problémy byly s družstvem Meteoru, jež se dostavilo jen s jedním dorostencem, ale nakonec se všechno vyřešilo smírnou dohodou našich trenérů.

A-družstvo: Boháč, Malina, Parkán, Mrázek, Květenský, Beranová, Bilčíková, Vlčková
dorost: Vítek, Klimeš, Boháč jr., Rypáček, Stoklasová, Rebrová, Beranová

22. října 1980 (TJ ČKD Kompresory) – dohrávka

ČKD B – Letov A 5:3

Opět dohrávka béčkařů, opět na středečním tréninku. Tentokrát to neměli tak lehké, vyhráli jen tak tak, i když podle výsledku to tak nevypadá. Hlavní zásluhu na vítězství měla Hanka Červenková, porazivší Janatovou a Ivan Jungmann, který taktéž nečekaně porazil svého soupeře.

8.-9. listopadu 1980 (TJ Motorlet, TJ Spoje)

dorost: ČKD – Spoje 0:7
ČKD – Motorlet 5:2
ČKD – Loko Kladno 6:1
ČKD – TJ Sever 7:0

Dorostenci nám uchystali překvapení, ale ne milé. Spoje jim daly kanára, přestože si naši mysleli i na vítězství. Jolana Stoklasová se opět „předvedla“, neboť zase prohrála s Balcarovou z Motorletu i s Brtvovou ze Spojů hladce – pokaždé na dva sety. Tentokrát tedy nemají dorostenci být na co pyšní.

15. a 16. listopadu 1980 (TJ ČKD Kompresory)


ČKD A – TJ Spoje B 3:5
ČKD B – Svoboda 2:6
ČKD A – TJ Meteor B 7:1
ČKD B – Zbraslav 6:2

V sobotu jsme hráli jedno z důležitých utkání a mysleli jsme si aspoň na remízu. Tak jsme prohráli. Honza Boháč Lacinu sice pěkně prohnal, uhrál si na něj celý set, ale díky chromé noze se mu vítězství dosáhnout nepodařilo. Ale přesto byl stav utkání po dvouhrách nadějný. První debl jsme tak nějak pustili, zato mezi rozhodující momenty patřil debl druhý: Brada-Malina. Prohráli na dva sety, v druhém sice odvrátili několik mečbolů, ale nakonec stejně prohráli. Poslední šanci na remízu spálili v mixu Jiří Parkán s Ivanou Beranovou, první set vyhráli 15:4 a další dva prohráli, to hovoří samo za sebe. Ale tato prohra teď ještě není tolik závažná, stále ještě lze dosáhnout účasti v kvalifikaci.

Nedělní zápas s Meteorem byl jasnou záležitostí, zakolísal jediný Jirka Mrázek.

Béčko jelo v sobotu na Svobodu, ale bodovala jen Hanka Červenková a dívčí debl. Zato v neděli si všechno vynahradili. Ale výtku si zaslouží skrze družstevní morálku, neboť – jak je možné, že za tak vysokého početního stavu hráčů musel být skrečován jeden debl? Co se týče docházky by měli jít béčkaři do sebe.






6. prosince 1980 (TJ ČKD Kompresory)


ČKD A – Loko Kladno 4:4

Tak tentokrát jsme potřebovali vyhrát. Ale stalo se nečekané – poprvé za sezónu prohrály holky čtyřhru – Miluška s Veronikou. A jestliže potom ještě nečekaně vyhráli Honzové – Boháč s Bradou – čtyřhru, tím více ta porážka mrzela. V rozhodujícím zápase – mixu – došlo až k nedorozumění, když si příliš ohnivě povzbuzující Králík s Novákem vysloužili nepříjemnou pozvánku od hrajícího Martina, jež se stala zdrojem napětí mezi oběma mužstvy. Takže tentokrát jsme asi udělali chybu, ale stále není ještě kvalifikace ztracena.

A-družstvo: Boháč, Brada, Parkán, Beranová, Bilčíková, Vlčková, Malina

17. a 18. ledna 1981 (TJ ČKD Kompresory, Motorlet)


ČKD A – Chemie 8:0
ČKD A – Motorlet 8:0

Kolo družstev bylo první letošní akcí. Proti áčku nastoupili jen nevýrazní soupeři, takže nebyly zaznamenány žádné potíže. Béčkaři se se svými výsledky nesvěřili, a tak doufejme, že i oni byli úspěšní.

A-družstvo: Boháč, Brada, Parkán, Malina, Květenský, Beranová, Bilčíková, Vlčková

23. ledna 1981 (TJ ČKD Kompresory)


dorost: ČKD – Loko Praha 7:0
ČKD – KŽ 6:1
ČKD – Meteor 5:2

Všechno šlo podle plánu. Jen s dorostenkami je trochu potíž – kromě Hanky Beranové a napůl Jolany Stoklasové přestávají hrát. A to, že netrénují ani tyhle naplno, je vidět, právě ony měly na svědomí ztracené body – dvakrát čtyřhru a jednou mix. A přitom proti Meteoru měly relativní výhodu, neboť protivníkova nejsilnější zbraň Adéla Šimůrková byla v té době na NŽT dospělých v Plzni. Jen Klimeš zářil – porazil Vodu na dva sety!

Takže dnes to ještě prošlo, ale to příští kolo už bude tvrdší.

Dorost: Vítek, Klimeš, Boháč jr., Rypáček, Stoklasová, Beranová H.

14. a 15. února 1981 (TJ Motorlet, TJ Sever)


dorost: ČKD – Motorlet 6:1
ČKD – TJ Loko Kladno 6:1
ČKD – TJ Spoje 3:4
ČKD – TJ Sever 6:1

V sobotu hráli dorostenci s Motorletem a Kladnem. Takovýhle výsledek byl – dá se to tak říci – předem očekáván. Zcela běžný výkon podali Hanka Beranová a Honza Boháč, nedobře se projevila Petra Koryčanová, která k zápasům přistupuje až příliš nezodpovědně. Nedařilo se ani Pavlu Klimešovi, který se dost natrápil. Zato ve výborné formě se předvedli Milan Vítek a zase jednou Jolana Stoklasová, jež si umanula, že porazí Balcarovou z Motorletu, a také jí to ukázala.

Zato v neděli se boje přiostřily, neboť naši dorosteneckou elitu čekal její nejobávanější soupeř – TJ Spoje. Pavel byl už zase při smyslech a přes porážku svého soupeře Hrušku pořádně prohnal. Milan Vítek pokračoval ve vítězném tažení a cestou smetl překážejícího Šulce. Podobně si počínala i Jolana, která si zase jen tak, aby si lidi nemysleli, porazila Brtvovou (strašný živel, jsme zvědavi, jestli si bude takto vést i na žebříčku, nebo jestli zase raději nepojede za kamarádkou!). Jako smršť potom holky (Hanka s Jolanou, Petra se zřejmě unavena nedostavila) zničily své soupeřky, ale bohužel, všechno marně, kluci prohráli debla – rozhodující bod. Bojovali na tři sety, ale nic. Zase jim díky tomuto zápasu unikl titul.

Avšak tahle porážka tolik nebolí, protože na přebor ČSR postupují dvě družstva, a naši, anžto v neděli porazili TJ Sever, jsou za svými spojařskými přemožiteli druzí, a tudíž pro ně ještě soutěž družstev nekončí.

Dorost: Klimeš, Vítek, Boháč jr., Rypáček, Stoklasová, Beranová, Koryčanová

14. a 15. února 1981 (TJ ČKD Kompresory, TJ Letov)


ČKD A – Týnec 8:0 (scr)
ČKD B – Letov A ???

Áčko mělo tentokrát trénink místo zápasu, soupeř se totiž nedostavil. Nevadí, za týden je krajský přebor, a tak jsme se snažili a potili. Přišel se podívat i Honza Brada se zavázaným kolenem, neodolal a zahrál si s Mirkem Pávem.

7. a 8. března 1981 (TJ Spoje, TJ ČKD Kompresory)


ČKD A – TJ Spoje B 8:0
ČKD A – TJ Meteor B 8:0
ČKD B – TJ Svoboda Praha 7:1

Sedmkrát sláva! Konečně jsme zdeptali našeho úhlavního soka. Boháč, Brada a Parkán nastupovali najednou na tři singly a po prvních setech vyhrávali Janda, Dufek a Čtvrtečka. Leč druhé a třetí sety byly naše, a také vítězství, neboť první debl byl skrečován a další utkání zcela jasná. Taktéž béčko se definitivně dostalo do čela a společně s áčkem má zajištěný postup do příslušné soutěže.

21. března 1981 (Kladno, Bráník, TJ ČKD Kompresory)


ČKD A – Loko Kladno 3:5
ČKD B – Bráník 8:0
ČKD B – Zbraslav 7:1

Jelikož áčku nešlo o nic jiného než „jen“ o vítězství, tak si z porážky mnoho nedělalo. Mnohem pečlivěji se pak věnovalo posezení v kladenské restauraci, kterou hledalo přes hodinu, popojíždějíce mezi přilehlými vískami zhruba hodinu (aspoň všem řádně vytrávilo).

Zato béčko prožilo úplnou detektivku. Míla Charvát – oba zápasy byly sehrány v sobotu – během dopoledne vykazoval chorobné změny svého organismu, skrečoval singla a hrál jen čtyřhru, během níž odcházel z kurtu vylepšit svůj momentální stav. Na oběd ho již dopravili na Bulovku, když se předtím přiznal, že již v pátek byl poslán do nemocnice s prasklým vředem na dvanácterníku. Ale všechno dopadlo – relativně – dobře. Béčko tak vyhrálo svoji skupinu a postupuje. Áčko sice je druhé, ale kvalifikace jej taktéž nemine.

A-družstvo: Boháč, Brada, Parkán, Malina, Květenský, Bilčíková, Beranová, Vlčková
B-družstvo: Jurka, Jungmann, Charvát, Jurková, Červenková

KVALIFIKACE

Kvalifikace je v kronice zaznamenána pouze fotograficky. Hrála se dvoukolově, začínali jsme na domácí půdě, kde jsme se střetli s Kladnem, Slavií Plzeň a Českými Budějovicemi. A dařilo se nám: vyhráli jsme 5:3 nad Kladnem, když například Boháč porazil Králíka ve dvou setech a Mrázek si na tři poradil s Novákem. Plzeň a České Budějovice nám nebyly vyrovnanými soupeři: shodně jsme je rozdrtili 7:1.

Vystřízlivění bohužel přilo o pár dní později v Plzni. Tam jsme se podruhé střetli s Kladnem a tentokrát mu podlehli 3:5. Hradec Králové jsme sice stejným poměrem porazili, ale prohra 2:6 s Brnem nás definitivně odsoudila k další sezóně v kraji. Abychom ale nekončili tak pesimisticky: byla to už sezóna poslední, a následovalo ji dlouhé období, kdy jsme se po několika sestupech napevno usadili v 1. celostátní lize, kterou hrajeme až dodnes.