V říjnu 1980 jsme na Kompresorech přivítali družstvo z NDR. Desetičlenný tým Lübennau sehrál s našimi dospělými přátelské utkání, ve kterém jsme byli lepší a Němce přehráli poměrem 9:5. Následovalo společné posezení a zábava. Hosté se trochu podivovali nad péřovými míčky (v NDR se tehdy i liga hrála „švalbáky“), což možná přispělo k jejich porážce, náladu jim to ale nezkazilo. Byli dokonce tak hodní, že vedle standardního příspěvku české kronikářky obohatili naši kroniku i o vlastní zápis, několik autogramů a dvě fotografie.

Na konci sezóny jsme pak Němcům jejich návštěvu oplatili a v Lübennau si zahráli opět vítězný přátelský zápas s domácími (tentokrát v poměru 6:4) a zpět doma další zápasy, tentokrát dokonce se západními Němci, od nichž navíc někteří hráči získali i pěkné nové rakety.

Následuje autentický zápis z kroniky:

Überrascht von der Einladung ČKD Prag hatte unsere sektion die Möglichkeit kurzfristig ein internationales Turnier bestaiten zu dürfen. Für uns als junge Spieler ein Riesenerlebuis Dafür Dank der Gastgeber für due Einladung, die Organisation und Betrennung. Das ausgetragene Freundschaftspiel mit der Ballproblemen für uns wird node lange in Erinnerung bleiben, De 1. Kontakt wird erweitert durch eine Einladung unsererseits an Euch liebe Sportfreunde zu einem Treff in Lübennau.

Einiges haben wir von Euren schönen Stadt sehen könnend, dod vieles bleibt noch offen. In unserer Heimat wollen wir Euch mit der Naturschönheiten bekanntmadnen. wir wündschen Euch weitere hohe sportriche Erfolge, viele Siege, schöne pesönlicke Erlebaisse, gesundheit und alles Gute auf der weiteren Lebensweg.

(německý přepis je velmi hrubý, v kronice to není moc čitelné, kdyžtak mě na základě fotografie opravte. Německy neumím ani slovo, z čehož jistě vzejdou některé velmi vtipné překlepy a nesmysly…)

Návštěva z Lübennau (10.-12. října, ČKD)
Anžto v pátek odpoledne dorazilo desetičlenné družstvo z Lübennau z NDR, pořádal se v sobotu – až odpoledne, ježto tato byla pracovní – mezinárodní přátelský zápas, ve kterém jsme zvítězili ve vysokém poměru 9:5. Prohrané zápasy se zapíší na konto Veroniky Vlčkové, dále čtyřher Bilčíková-Vlčková, Malina-Bilčíková, Jurka-Jurková a Jurka-Jungmann. Naši soupeři měli dost problémy s péřovými míčky, jelikož u nich se i liga hraje míčky značky Schwalbe. Na hodinku se do tělocvičny dostavili i malí žáci, kteří si i zahráli, než se obě mužstva rozhodla k zahájení utkání, potom nás chvíli sledovali a nakonec odešli.

Večer se pořádalo společné sezení v bufetu u nové tělocvičny, kde ochotný správce a jeho žena s námi vytrvali až do popůlnočních hodin. Jako hosty jsme uvítali mezi sebou rodinu Rokytovu, jako zástupce dřívějšího pražského hostitele oddílu z Lübennau, pak rodinu Králíkovu, jež se dostavila s přátelskými a žíznivými úmysly, a nakonec i doplňující členy (vlastně členky) rodin Pávů a Bradů.

nenadepsáno, nedatováno

Praha – Lübennau 6:4

V pátek ráno vyrazila tříčlenná kolona z Prahy na Drážďany, kde se celé dopoledne nastupovalo. Pár lidí se občas ztratilo, ale nakonec jsme šťastně vyrazili v odpoledních hodinách směr Cottbus. Ten jsme sice hledali, leč přes naši snahu nakonec našli! Tam potom jsme uhnuli k Lübennau, kde nás již odepsali z programu. Ale pak jsme i večeři dostali.

V sobotu dopoledne jsme opět nakupovali – tentokrát v Cottbusu. Odpoledne se konal zápas – hlavní bod programu. Večeře byla zajištěna v místním snad nejhonosnějším podniku.

V neděli dopoledne jsme si ještě vyjeli na lodičkách, poobědvali a nastoupili zpáteční cestu, během níž jsme absolvovali i opravu bílé škodovky, která dopadla dobře, a tak jsme v pořádku dorazili zpět mezi své nejbližší.

Zúčastnili se: Boháč, Brada, Malina, Mrázek, Parkán, Páv, Beranová, Bilčíková, Červenková, Vlčková, Pávová, Bradová

NSRáci
Sehráli jsme velkou spoustu zápasů, jež povětšinou k ničemu nebyly, neboť – přiznejme si to otevřeně – byli jsme o hodně lepší. Ale pár našich lidí získalo dost dobré rakety, po zápase jsme se poveselili, takže jsme sobotní odpoledne strávili docela příjemně.

Zúčastnili se: téměř fšichni – i Béčko a jeden dorostenec