Jen velmi stručně kroniky pojednávají o naší první, dvouleté účasti v nejvyšší domácí soutěži, první celostátní lize. Nejvíce lze vyčíst z krátkého novinového rozhovoru s předsedou oddílu Janem Jurkou, kde shrnuje, jak se nám povedlo do ligy dostat, a jaké jsou naše plány. V soutěžním ročníku 1982/83 jsme skončili po jediné výhře na šestém místě, sestupové starosti se nás ale netýkaly, protože se v tomtéž roce rozšiřoval počet účastníků ligy na osm. V sezóně 1983/84 už jsme ale na podobný zásah deus ex machina spoléhat nemohli, a protože jsme obsadili předposlední sedmé místo, čekal nás společně s posledním týmem Košic sestup do příslušné národní ligy (tedy nás do české a Košic do slovenské). Dá se říci, že náš tým zaplatil nováčkovskou daň, už samotná účast mezi nejlepšími byla největším úspěchem v dosavadní historii oddílu (tehdy slavícího jubileum 15 let) a jednou z prvních odměn za poctivou trenérskou práci pro pana Boháče.






O výsledcích mládeže kroniky v této době takřka vůbec nereferují, což je škoda: už v první polovině 80. let se naše práce s mládeží stává příkladnou a dorostenci i žáci (mezi nimi pozdější velké opory jako Jurka, Gregor, Matoušková, Stádníková…) patří k nejlepším v Československu. Jako důkaz poslouží novinové články: žákovský tým dokázal v roce 1984 vyhrát Pohár předsedy badmintonového svazu před Spoji a Židlochovicemi, Jan Jurka ml. ovládl republikový žebříček, mezi dorostenkami byla 2. v republice Viktorinová.

Přepis rozhovoru s předsedou oddílu při našem postupu do první ligy v rubrice Ranní telefon Večerníku Prahy, vydání z 19. 10. 1982:

Váš oddíl je nováčkem celostátní ligy badmintonu. Jaká byla cesta do nejvyšší soutěže?
Oddíl vznikl před 15 lety a letošní postup je dosud největším úspěchem. Vyhráli jsme krajský přebor a potom vítězně absolvovali dvoustupňovou kvalifikaci, takže jsme nejen postoupili do celostátní ligy, ale současně se stali i přeborníky ČSR.

Jaký je hráčský kádr?
Sázíme především na vlastní odchovance. Například Ivana Beranová, třetí v celostátním žebříčku, je oporou družstva. Myslíme samozřejmě také dopředu, dvě mládežnická družstva by měla být zásobárnou dalších talentů.

Kdy vstoupíte do nejvyšší soutěže a jaké v ní máte cíle?
Zahajujeme už tuto sobotu v 10 hodin na Meteoru 8 (ZDŠ Žernosecká). Další kolo bude velmi atraktivní, hrajeme 20. 11. v naší prosecké hale s několikanásobným mistrem ČSSR TJ Spoje. V nejvyšší soutěži chceme čestně obstát. Nejprve se udržet a dál – to se uvidí.